dinsdag 3 mei 2016

Dag 87: Start van de tiende week stage, cursus viadoe bakken

Maandag 2 mei 2016


Lieve lezers,

Ik ben alweer beland aan mijn tiende week stage op de NSBS. De wee beloofde rustig te starten want ik had me ingeschreven voor een kleine kookcursus. Eén van de personeelsleden wou een cursus 'viadoe bakken' doen. Het leek me wel eens leuk om te doen en anders had ik me toch niet kunnen bezighouden aangezien de kinderen niet aanwezig waren op de school. 


Viadoe is een Surinaams gebak gemaakt van gistdeeg, laagjes kaneelsuiker en in rum gewelde rozijnen (andere vruchten). De exacte hoeveelheden en ingrediënten verschillen per familie. Iedereen heeft zo z'n eigen geheim om een lekkere viadoe te maken. De suiker geeft een lekkere smaak aan het deeg onder andere door het vormen van karamel.

De cursus startte om 08.30u. Iedereen, die zich ingeschreven had, verzamelde zich in de keuken om de materialen en ingrediënten klaar te zetten. Hieronder volgen de ingrediënten en foto's met uitleg over de stappen van het maken van viadoe. De ingrediënten zijn niet exact omdat het een gebak op gevoel is. 

Ingrediënten:

- 1,5 kg zelfrijzende bloem
- 5 eieren
- +- 50 g kaneelpoeder
- bruine suiker
- witte suiker
- 1 pakje boter
- Rozijnen (of ander fruit) die 4 dagen daarvoor op rum zijn gezet
- 1 l melk
- Gist
- Vanille extract

Materialen:

- Mixer
- Lepel
- Mes
- Bakblik
- 1 deegkom
-1 gistkommetje
-1 kaneelsuikerkom
- deegroller


1: Materialen en ingrediënten klaarzetten.

2: Bloem zeven.


3: Melk opwarmen op het fornuis.

4: Witte suiker mengen met de kaneelpoeder.


5: 5 eetlepels melk toevoegen aan de gist en even laten staan.


6: Eieren in een aparte kom doen en mengen met lichtbruine suiker (2 eetlepels voor 1 ei).


7: Toevoegen van een half pakje boter aan de eieren.


8: Het geheel van eieren, boter en suiker goed mixen.


9: De gezeefde bloem toevoegen aan het beslag (af en toe een beetje melk bijvoegen).

10: Het deeg kneden tot dat er voldoende lucht in zit en er een mooi bolletje ontstaat.


 11: Het deeg ongeveer 45 minuten laten rijzen.

12: Vergeet de afwas niet te doen!


 13: Een stuk van het opgerezen deeg zo dun mogelijk uitrollen.


14: De oven voorverwarmen op 180 graden en het bakblik insmeren met voldoende boter.


15: Het dun uitgerolde deeg in de bakvorm leggen en insmeren met boter.

16: De bodem bestrooien met kaneelsuiker en in rum gewelde rozijnen (of ander fruit).
  

17: Opnieuw deeg uitrollen.

18: Het deeg insmeren met boter.

19: Het deeg bestrooien met kaneelsuiker en rozijnen.


20: Het deeg oprollen tot een worstje. Niet het volledige stuk deeg, enkel een klein stuk hiervan.

21: Het gemaakte worstje in stukken snijden (ongeveer even groot).


22: De stukjes deeg met rozijnen en kaneelsuiker in het bakblik zetten. Zo dicht mogelijk tegen elkaar en rechtop.

23: Meng de melk, suiker, boter en eventueel extracten tot een glad mengsel.


24: Wanneer het bakblik vol is het mengsel van de melk, suiker en boter hierin gieten.

25: Enkele klontjes boter erop.


26: Na 20 minuten in de oven nog eens 'besprenkelen' met het mengsel van de melk, suiker en boter.

27: De eerste 20 minuten de oven niet open doen, daarna regelmatig erin prikken om na te gaan of de viadoe klaar is.


SMAKELIJK!


Geen viadoe, maar eerst rijst met bruine bonen en kip, Heerlijk!

De voormiddag vloog voorbij aangezien ik continu bezig kon zijn. In de namiddag besloten we (ik en twee andere stagiaires) om inkopen te doen voor de nieuwe zorgklas. Er stond heel wat op ons lijstje waardoor we gepakt en gezakt terug naar huis moesten. Neen, niet te voet, maar alles op de fiets. Zo gaat het ook! 's Avonds had ik, samen met de anderen nog een gesprek met de leerkrachten die vanuit België zijn overgevlogen. het was een beetje uitgelopen waardoor ook mijn avond snel om was.


Dikke kus
xxxxxxxx

2 opmerkingen:

  1. Lijkt me wel een ingewikkeld en "preciesiwerkprutsend" taartje bakken !! Als de smaak maar goed was :-) En alweer een ervaring rijker xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoeveel gram gist en hoeveel ml melk moest je voor die deeg zetten en tijdens het nat maken

    BeantwoordenVerwijderen