donderdag 28 april 2016

Dag 82 + dag 83: Brailletraining les 3 en een ADL-lesje

Woensdag 27 april 2016

Lieve lezers,

Mijn stagedag op woensdag startte met les 3 van de Brailletraining. Omdat ik aanstaande vrijdag niet aanwezig kan zijn in de groep had ik met het schoolhoofd geregeld dat ik de les kon volgen op deze dag. Het is natuurlijk helemaal anders om op deze manier les te volgen want er is geen drukke groep en je moet niet constant wachten tot de rest klaar is. Om te beginnen moest ik mijn 'huiswerk' laten zien die we als opdracht hadden gekregen in de vorige les. Ik, als brave student, had dit goed gemaakt! Daarna herhaalden we de letters van de vorige les. Ik wist deze nog goed, maar op de typemachine ging het wat moeilijker. Ze gaf de oefening om de letters te typen, woorden en daarna nog een leesoefening. Dit zijn allemaal dingen die ik moet kunnen om mijn certificaat te behalen op het einde. Wanneer alles herhaald was, ging ze verder met de volgende letters van het alfabet. We waren geindigd bij de letter 'g' dus gingen we nu verder met de letter 'h'. Ik leerde de letters op deze manier aan. Eerst nagaan op welke puntjes de bolletjes staan en daarna oefenen op de typemachine. Ze leerde mij enkele ezelsbruggetjes zodat ik het gemakkelijker zou kunnen onthouden. De letters volgende elkaar snel op en ik geraakte bij sommige letters ook serieus in de war. Oefening baart kunst zeggen ze, dus ik gaf niet op. Ik leerde het volledige alfabet op twee uurtjes. Ik kreeg nog een leesoefening die ik thuis zou moeten maken. De machines mag ik in mijn vrije tijd gebruiken om te oefenen. Ik had niet veel anders te doen deze dag dus maakte ik van de gelegenheid gebruik om nog te oefenen met het typen. Het is veel moeilijker geworden dan de eerste en de tweede les, maar het zal me wel lukken. Daar ben ik zeker van!

Blijven oefenen! 

Ik liet het Braillealfabet even rusten en keek verder rond of ik mij nog nuttig kon bezighouden voor het resterende uurtje. Ik besloot nog even te poetsen in de toekomstige zorgklas. Wat een stof! De vele balkjes stofte ik af want dat was zeker nodig. De kinderen zouden er stoflongen van krijgen. zo erg was het. Ik had natuurlijk ook last van stoflongen aangezien de balkes boven mij hangen en dus alles naar omlaag valt. Dat is alvast proper. Volgende week wordt de klas verhuist en kunnen ze optimaal genieten van een nieuwe schoolse omgeving met leuke hoeken en een bepaalde gezelligheidsfactor!


Op het moment dat ik terug naar huis wou vertrekken, stak het Surinaamse klimaat weer de kop op. Een heuse plensbui, maar gelukkig niet de hele fietsrit. Ik heb steeds mijn regenjas bij voor het geval dat... Alhoewel ik van die regenjas meer nat word van het zweet dan van de regen... Eenmaal terug thuis kroop ik lekker mijn bedje in om wat slaap in te halen. Want ja, ik word nog steeds moe van het warme, vochtige weer. 


Donderdag 28 april 2016


Donderdag besloot een drukke dag te worden want ik had van alles gepland om te doen op de NSBS. Donderdag is altijd een drukke dag. Enerzijds is dit goed want dan ben ik continu bezig, maar anderzijds verlang ik af en toe naar een korte pauze. De wolken besloten mij nog eens een beetje te pesten en ja hoor... Weer een plensbui tot en met. Ik wachtte even en was liever een beetje te laat dan dat ik kletsnat zou worden. De regen waaide over en ik kon uiteindelijk vertrekken. De eerste SOOS-leden stond al vroeg te wachten aan de ingang. Ik kon er maar beter onmiddellijk aan beginnen want anders geraak ik niet verder. Ik heb al zo weinig tijd. Ik stapte naar een jonge dame toe om te vragen of ze even zin had om mee te komen. Ik kende haar al omdat ik bij haar al op bezoek was geweest in het ziekenhuis. Een van mijn eerste stagedagen. S. is een jaar ouder als mij, maar heeft al zoveel meegemaakt. Ze is nog maar 3 jaar geleden blind geworden en 5 jaar geleden kon ze opeens niet meer lopen waardoor ze nu dus gekluisterd is aan een rolstoel. De dokters kunnen haar niet zeggen wat ze heeft. Alleen dat haar zenuwen aangetast zijn met als gevolg een visuele en lichamelijke beperking. Er is wel een dokter die zegt dat het MS zou kunnen zijn, maar dit staat niet zwart op wit geschreven. Ik had een zeer vlotte babbel met haar waardoor het gesprek niet zo lang duurde als bij de andere leden waarbij ik al een gesprek had afgenomen. Ik bedankte haar voor haar inzet en medewerking en ging op zoek naar een andere kandidaat. Dat zou dus niet lukken want ik hoorde dat er seksuele voorlichting gegeven zou worden. Er was geen tijd meer voor een ander gesprek dus besloot ik mee te volgen met de voorlichting. Wat mij ook wel heel interessant leek. 

Er kwam een mevrouw meer uitleg geven over HIV/AIDS en SOA's. Mevrouw Verdies is terwerk gesteld in de Stichting Double Positive. De stichting is opgericht in 2009 en biedt psychosociale hulp, zorg en begeleiding aan vrouwen die leven met HIV. Ze geven ook ondersteuning aan de directe omgeving. De stichting noemt 'Double Positive' omdat het gaat over HIV+, maar ook dat je + (positief) hiermee moet leren omgaan om te kunnen doorgaan met leven.


Mevrouw Verdies heeft 10 jaar geleden de diagnose gekregen van HIV. Ze zegt dat het een zeer moeilijk proces is geweest, maar dat je gewoon er het beste van moet maken en moet doorgaan met je leven. Ze gebruikt al 6 jaar aidsremmers om de ziekte niet te laten uitkomen. Zelf verteld ze veel persoonlijke verhalen en maakt ze aan de hand hiervan duidelijk hoe je met deze ziekte kunt leven. Ze leert dus andere mensen bij door zelf haar persoonlijk verhaal te vertellen. Ze zegt dat het belangrijk is om erover te praten met zoveel mogelijk mensen, om het geen taboe te laten zijn. Je moet het kunnen delen om ermee te kunnen leven en het een plek te geven. De leden van de SOOS kregen ook de kans om persoonlijke vragen te stellen. Het was een interessante voorlichting, maar af en toe kon ik het niet volgen omdat ze overging in het Srantongo. Een taal die ik absoluut niet versta, maar die voor sommigen wel nodig was om te kunnen volgen met de voorlichting. 

Allemaal aandachtig aan het luisteren!

Na de pauze ging in onmiddellijk verder met het gesprek waar ik voorgaande vrijdag geëindigd was wegens te weinig tijd. We moesten het deeltje rond 'zelfbeeld' nog afmaken. M. kreeg weer de opdracht een tekening te maken. Deze keer over hoe hij zichzelf ziet. Ik had de indruk dat hij het een moeilijk opdracht vond. Ook de vraagjes die ik hier rond stelde, leken niet bij hem binnen te komen. Dat is wel jammer want zo kan ik hier niet voldoende informatie uithalen voor het dossier. Hij deed natuurlijk wel zijn best en ik hielp hem waar dat nodig was. Vragen op een andere manier stellen of gewoon even doorgaan met een andere vraag om het te laten rusten. Ik ben al zeer tevreden dat er één leerlingdossier volledig af is! Wat me wel opviel is dat hij erg let op details. Op het einde kleurde hij alles zo, hoe het in de werkelijkheid ook is. Hij heeft roze patta's (gympen) dus kleurde hij dit rose. Hij heeft een groen geruit schooluniform dus dit tekende hij dit ook. 


Om mijn dag de eindigen en bovendien ook mijn stageweek had ik nog een ADL-les voorbereid voor klas 1 & 2. Deze keer over 'wasvoorschriften'. Ik maakte eerst duidelijke afspraken met de leerlingen: niet praten wanneer je het woord niet hebt, luisteren naar de anderen, vinger opsteken enzovoort. Deze afspraken zijn echt noodzakelijk voor sommige leerlingen want ze testen mij nog steeds uit. Daarna legde ik uit wat de bedoeling zou zijn van de les en wat het onderwerp was. 


Om te starten, maakte ik deze keer gebruik van een woordenspin. Ik schreef het woord 'wasvoorschriften' op het bord en de leerlingen mochten ieder om de beurt antwoorden wat het eerste was wat in hen opkwam. 


Ik schreef alles op wat er gezegd werd om daarna alles te overlopen. Er werden dingen gezegd die niet van toepassing waren dus trok ik hier een streep door. Ik legde hen uit waarom dit niet goed was en ik zei er ook bij dat het niet erg is om fouten te maken. Dat we bij elkaar waren om bij te leren. 


Ik had al kort even vermeld wat wasvoorschriften zijn en toonde ook aan de leerlingen waar ze die konden vinden. Meestal aan de achterkan en binnenkant van de kledingstukken. De meesten wisten niet dat ze dat daar konden vinden, daarom dat ik het toonde. Ik had zelf ook kleding bij om het verschil duidelijk te maken. 


Daarna ging ik verder met de pictogrammen. Ik had al eerder die week op A-4 papier de pictogrammen getekend zodat ze duidelijk zichtbaar zouden zijn. Elke pictogram leg ik uit. Ook bij deze les had ik iets voorbereid wat eigenlijk niet van toepassing is in Suriname, maar wat ze wel zogezegd moeten leren. In België wassen we kleren door middel van de temperatuur aan te geven. In Suriname is dit niet het geval omdat ze gewoon het water gebruik dat ter beschikking is. Meestal is dit gewoon kraanwater, maar er is er geen keuze om dit warm te laten worden. Ik liet deze pictogrammen terzijde, maar legde wel die uit wat wel van toepassing waren. De leerlingen luisterden heel aandachtig en vonden het zo te zien wel interessant. Wanneer ik (bijna) alle pictogrammen had uitgelegd, testte ik hen of ze goed hadden opgelet. Allemaal een 10/10!


Het tweede deel van de ADL-les bestond uit het vouwen van kleren. Ik vertelde dat dit noodzakelijk is om orde en netheid te creëren in de kast, maar ook om nestjes en verzorg naar school te komen met zuivere kleren. 


Ik deed dit aan de hand van een beetje humor. Ik nam het t-shirt en frommelde dit helemaal bij elkaar. Ik deed alsof ik het in een kast gooide en vroeg aan de leerlingen of het op deze manier moest. "Neen juf!" kreeg ik van iedereen te horen. Heel goed want dat is inderdaad niet de manier om kleren netjes weg te leggen na het wassen en strijken. 


Ik had ook stappenplannen gemaakt van hoe het wel moet, namelijk de kleren opvouwen. We begonnen bij het t-shirt. Ik had twee soorten stappenplannen dus twee soorten manieren van vouwen. De leerlingen mochten zelf kiezen wat ze het gemakkelijkst vonden. Ik deed eerst beide manieren voor zodat ze goed konden kijken. 


Allemaal goed opgelet dus...


... zelf aan de slag gaan!


Hier en daar een beetje hulp...


... en nog eens zelfstandig proberen.


Tot slot was het vouwen van een broek aan de beurt. Ook dit deed ik eerst voor zodat de leerlingen dit daarna konden inoefenen aan de hand van het stappenplan. 


Elkaar helpen doen ze heel goed!

Nog een leuke foto om af te ronden! Het was een geslaagde ADL-les. De kinderen hebben veel bijgeleerd omdat dit de eerste keer was dat ze hierover een lesje kregen. Ik ben weer een fiere juf want ze hebben allemaal goed hun best gedaan en goed geoefend! Nu kunnen ze mama helpen in het huishouden en worden ze later echte huismoeders/vaders.


De namiddag viel weer letterlijk in het (regen)water. Niets aan te doen... Ik moest er toch door met de fiets. Onderweg weer mijn ketting van de fiets. Dat kon er ook nog wel bij. Gelukkig zit er geen kap meer over zodat ik de ketting er gemakkelijk zelf kan opleggen! 


De resterende tijd spendeerde ik aan Skypen en naar de winkel gaan. Ik ging alvast de ingrediënten halen voor een kleine kookcursus aanstaande maandag. Het recept voor een lekker Surinaams gebak volgt nog!

Dikke kus
xxxxxxxx

dinsdag 26 april 2016

Dag 80 + 81: Start van de negende week stage


Maandag 25 april 2016 en dinsdag 26 april 2016

Lieve lezers,

De negende week stage is alweer begonnen. Nog geen 15 keer moet ik naar stage gaan en het zit er alweer op. De laatste loodjes van mijn opleiding als opvoedster/begeleidster.  Daarna begint het echte leven. Gedaan met de rust, gedaan met ontspanning en veel vrije tijd. Op maandag kon ik nog een dagje uitslapen en genieten van de rust. Ik moest niet naar stage dus veel kon ik niet doen. In de namiddag nogmaals babysitten op de jongen die al eens eerder was gekomen.

Wat een onrustige nacht! De meest onaangenaamste nacht die ik hier al had meegemaakt. Maandagavond zijn we rond 23.00u gaan slapen. Ik hoorde allerlei geluiden buiten en ook boven mijn slaapkamer. Ik lag stokstijf in bed van de angst en scheen regelmatig rond met mijn zaklamp om mezelf gerust te stellen. Omstreeks 02.00u ’s nachts kwam Charlotte mijn kamer ingewandeld en vroeg ze of ik nog wakker was. We hadden beiden nog geen oog dicht gedaan en hadden echt een erge schrik te pakken. We besloten dan maar samen in bed te kruipen om de gemoederen een beetje te bedaren. Om 04.00u waren we nog steeds wakker… Terwijl om 06.45u de wekker ging. Slapeloze nacht!

Mijn dag op dinsdag startte verder aangenaam en vrolijk. Ik was met de taxi vertrokken naar stage omdat ik de vier ventilatoren alvast ging doneren aan de school. De kinderen zaten al enkele dagen in de warmte waardoor het dus echt wel tijd werd. Ik kwam toe op de NSBS met de ventilatoren en het schoolhoofd was meteen dolenthousiast! We brachten die naar de school en de andere juffen kwamen meteen kijken. Ook zij waren meteen enthousiast over het feit dat er eindelijk terug verkoeling zou zijn in de klaslokalen. Ik had nog een leuke babbel met de juffen en daarna mocht ik met hen op de foto om de donatie op beeld vast te leggen. Dit is natuurlijk een aanrader om buitenstaanders, die wafels hebben gekocht, te laten zien dat er effectief iets nuttig gedaan wordt met het geld en dat het ook echt bestemd is voor de leerlingen en de juffen. Ik heb een lach getoverd op de gezichten van de kinderen en de juffen en dat is waar ik het allemaal voor doe!


Blij met de nieuwe ventilatoren!

De juffen (links beginnen) van de zorgklas, klas 3&4, klas 5&6, klas 1&2, schoolhoofd


Daarna volgde een gesprek met mevrouw Hanenberg, de directrice. Gewoon een tussentijds gesprek om te overlopen hoe ik me voel op stage, wat ik nog gedaan had en wat ik nog van plan ben om te doen. Ik legde uit wat ik ondertussen weer allemaal had gedaan. De periode na de paasvakantie is nog maar kort dus ik nog niet zo uitgebreid vertellen als de vorige keer. Ik vertelde ook nog wat ik van plan ben om allemaal te doen. Ze leek erg blij om het feit dat ik al zoveel gedaan had en nog zoveel wil doen. Ze zei ook letterlijk dat ze blij is dat ik zoveel werk uit handen neem en dat ik deze periode aanwezig ben op de NSBS. Ze weet niet wat ze moet doen als we weg zijn. Ze vroeg me ook een score te geven op 10 over hoe ik deze stageperiode vind. Ik zei eerlijk dat ik me heel goed voel op deze plaats en dat het aangenaam is om te werken in zo’n team vol leuke en vriendelijke mensen. Om deze redenen geef ik een 9/10. Ze was natuurlijk blij dat ik zo’n goed cijfer gaf. Ik vermelde ook nog even als grapje: “Als ik een score kon geven op de begeleiding vanuit België, dan geef ik een 0!” Ze moest er eens goed mee lachen. Ik maakte mij ook een beetje zorgen om het feit dat er nog niets gezegd is geweest over de eindevaluatie. Ik zei dit tegen de directrice en ik vermelde hierbij ook dat ik het wel belangrijk vind om een eindgesprek te hebben zodat zij ook kan doorgeven, aan de leerkrachten van België, wat ik allemaal heb verwezenlijkt. Op 3 mei komen deze leerkrachten en ze gaat het zeker met hen opnemen. Na dit gesprek was ik al veel geruster. Zeker omdat ze meerdere keren herhaalde dat ze echt blij is met het werk dat ik doe. Dit geeft mij voldoening.

Er was te weinig tijd voor de pauze om nog aan iets nieuws te beginnen. Ik en een andere stagiaire besloten dan maar om alvast in overleg te gaan met de juf waarvan we de klas gaan verhuizen en opnieuw gaan inrichten. In het weekend hadden we al enkele ideeën verzameld en genoteerd. We vertelden haar wat onze plannen zijn en ze ging meteen met alles akkoord. Enerzijds is dit goed, maar anderzijds had ik graag wat meer feedback van haar gekregen en had ik ook graag dat zij ook enkele ideeën op tafel legde. Het is tenslotte haar klas. Wij zijn er enkel om te helpen en niet om de volledige verantwoordelijkheid te dragen. Er moet volop gepoetst worden zodat we zo snel mogelijk de meubels, spelletjes, boeken en leerlingen kunnen verhuizen. Om jullie alvast een idee te geven hoe het klasgedeelte eruit ziet alvorens we starten, zien jullie hieronder enkele foto’s.


Helemaal niets... binnenkort wel!

Ik had voor vandaag gepland om, tijdens Cedric’s individuele begeleiding, cupcakes te bakken aangezien hij elke dag praat over cupcakes of ander eten. Het leek me een leuke manier om hem dit zelf te laten maken en bovendien is dit ook gekoppeld aan een ADL-les. Koken hoort namelijk onder huishoudelijke taken en dus ook onder activiteiten van het dagelijks leven. Juf Irene van klas 5 & 6 had me gevraagd of ik haar twee leerlingen hier ook bij wou betrekken aangezien het al lang geleden was dat ze nog eens zoiets hadden gedaan. Natuurlijk vind ik dit geen probleem en leek het me erg leuk aangezien ik niet veel met deze twee meisjes in contact ben gekomen. De jonge meiden waren natuurlijk dolenthousiast toen ze hoorden dat ze mochten meedoen! Ik ging hen halen in de klas en begon aan deze leuke kookactiviteit. Aan de hand van onderstaande foto’s leg ik uit hoe alles in zijn werk is gegaan.

Ik legde het keukengerei en de ingrediënten op voorhand klaar. Ook de oven moest alvast voorverwarmd worden!



Ik legde aan iedereen uit wat de taakverdeling was.



C. mocht aan de eieren voelen (zintuiglijke waarneming), maar oeps!... Een eitje kapot geknepen. Ik had nog zo gezegd voorzichtig te zijn! Hij schrok een beetje, maar wou wel onmiddellijk alles opvegen. Wat lief van hem!


De meisjes gingen aan de slag met de boter en de bloem. De bloem in de kom doen is nog niet zo erg, maar die plakkerige boter van het papier afkrijgen… Aiaiai, dat was toch maar vies en vettig!



C. kreeg hulp van mij met het openbreken van de andere eitjes. Deze keer met behulp van een glas om het ei te breken. De eieren gingen bij de bloem en boter.


Mixen maar! 4 minuten en iedereen om de beurt. C. had een beetje bang van de mixer en gaf aan dat hij liever op de stoel wou blijven zitten. Het was dus de taak van de meisjes om tot een mooi beslag te komen.


De cupcakevormpjes klaarzetten…


… en natuurlijk ook vullen met het beslag. We deden dit met behulp van twee lepels. Op de ene lepel het beslag en de andere lepel werd gebruikt voor het beslag eraf te doen.


De vormpjes klaarzetten voor in de oven te gaan. 10 minuten op een lage temperatuur en daarna nog eens 15 minuten op een hogere temperatuur.


Er moet ook opgeruimd worden!


Klaar! Smullen maar! Een trotse juf Sara want ze hadden niet veel hulp nodig!

 De cupcakes uitdelen

De directrice mag er ook wel eentje!

Het laatste half uurtje van de dag was er nog eens een Goldsteintraining gepland (sociale vaardigheidstraining). Er was te weinig tijd om te werken met de filmpjes dus besloten de juf de voorgaande lessen grondig te herhalen. Sommige leerlingen wisten nog heel goed wat ze voor de vakantie hadden gezien en gehoord. Er werd gevraagd of ze de theorie al in de praktijk hadden toegepast en er waren toch enkelen die dit hadden gedaan. Dat is heel goed want dat is de bedoeling van de training. Theorie leren en dit in de praktijk toepassen. Oefenen is hierbij de boodschap. De rollenspelen werden ook nog eens herhaald. Dit lukte niet bij iedereen even goed, maar iedereen deed wel zijn best. Dat is het voornaamste. Uit fouten moet je kunnen leren en dat is exact wat deze kinderen ook doen!


In de namiddag was ik zo uitgeput van mijn slechte nacht, maar ik kon geen dutje doen aangezien ik weer moest babysitten. De namiddag is gelukkig voorbij gevlogen! Ik had toch ook even aan de huisbazin gemeld dat we deze nacht vanal gehoord hadden. Meneer Kevin van het bedrijf kwam even controleren voor de zekerheid. Naar het schijnt zitten er boven veel vleermuizen die het geluid veroorzaken. Voor mij part mogen ze ergens anders geluid gaan maken, maar niet boven mijn slaapkamer!

Dikke kus

xxxxxx